Welkom bij

Wereldwinkel Geldrop

Het verhaal achter...

Objecten van 'scrap metal', uit Dzivarasekwa, Harare, Zimbabwe

Vogels in alle soorten en maten. En ook potten, fruitschalen, kapstokjes en meer, van 20 centimeter tot anderhalve meter. Stuk voor stuk vervaardigd van ‘scrap metal’, ofwel in stukken gezaagde delen van oude auto’s en oliedrums die zodoende worden hergebruikt voor artistieke objecten voor binnen en buiten.

Van oudsher kent Zimbabwe een sterk artistiek erfgoed. Dat is niet alleen te zien aan de beeldenproductie, maar ook aan de waarheidsgetrouwe manier waarop de ‘scrap metal’ objecten zijn gemaakt: een uil is een uil en een ooievaar is een ooievaar. Deze Zimbabwaanse traditie van creatief vakmanschap is zeker opvallend en wordt door de omringende landen niet geëvenaard. De meerwaarde van de kunstwerken ligt dan ook in de subtiele combinatie van mooie vormgeving, gerealiseerd met afgedankte materialen.

Over de objecten

De kunstobjecten van ‘scrap metal’ vinden hun oorsprong in de Township Art: van afval producten en objecten maken waardoor de makers op eenvoudige wijze een boterham kunnen verdienen. Ondertussen is de Township Art uitgegroeid tot een levendige handel in objecten van ‘scrap metal’. De objecten zijn opgebouwd uit diverse onderdelen. Zo worden de verschillende onderdelen van bijvoorbeeld een vogel eerst uit het metaal gezaagd en vervolgens met een lasapparaat samen gevoegd. Tot slot wordt het object eventueel afgewerkt met vernis voor de glanzende ‘touch’.

De producent van de kunstige objecten die te verkrijgen zijn bij importeur Gone Arty, heet Victor Mhembere. Victor woont met zijn vrouw en vier kinderen in Dzivarasekwa, Harare, Zimbabwe. Van het inkomen dat Victor verdient met de objecten, kan hij zijn gezin én zijn familie in de rurale gebieden onderhouden. Gemiddeld profiteren 11 mensen van één betaald inkomen. De producten worden gemaakt in de werkplaats, waar nog twee andere mannen werken. Ook zij kunnen dankzij de opbrengst voorzien in hun eigen levensonderhoud en ook zij zijn in staat een woning en scholing voor hun kinderen te betalen. In Zimbabwe is de werkloosheid enorm. De inkomsten die worden verdiend met ‘scrap metal’ kunst maken het verschil waardoor de producenten een menswaardig bestaan kunnen opbouwen.